Αυξητική Στήθους

  • Διάρκεια επέμβασης: 2 ώρες
  • Διάρκεια νοσηλείας: 0-1 ημέρα
  • Αναισθησία: γενική
  • Αποθεραπεία: 1-2 εβδομάδες

Το στήθος είναι σύμβολο θηλυκότητας και μητρότητας και γι’ αυτό πρέπει οι γυναίκες να το χειρίζονται με σεβασμό.

ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΣΤΗΘΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Είναι σημαντικό κάθε σχετική απόφαση για την αισθητική αλλαγή του να πηγάζει αποκλειστικά και μόνο από την προσωπική ανάγκη και όχι προς ικανοποίηση οποιουδήποτε τρίτου ή του κοινωνικού περίγυρου.

Η αυξητική στήθους είναι η πιο δημοφιλής ίσως αισθητική επέμβαση που στοχεύει στην αύξηση του μεγέθους του μαστού και σε περιπτώσεις μικρής χαλάρωσης και την ταυτόχρονη ανόρθωση του.

Κατά την διάρκειά της τοποθετούνται ενθέματα σιλικόνης στο στήθος.

Ενδείξεις

Απλασία μαστών, υποπλασία, σωληνωτοί υποπλαστικοί μαστοί,

ανισομαστία, απώλεια βάρους, υποστροφή μαστού μετά από κύηση και μετά από χειρουργική επέμβαση για όγκο (καλοήθη ή κακοήθη).

Προεγχειρητική προετοιμασία

Αν καπνίζετε, συνιστάται να διακόψετε το κάπνισμα πολύ πριν από την επέμβαση διότι το κάπνισμα επιβραδύνει την επούλωση. Ορισμένα φάρμακα που αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας, όπως η ασπιρίνη, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και κάποιες βιταμίνες (Ε) ή ομοιοπαθητικά σχήματα και πράσινο τσάι, ή βότανα θα πρέπει να διακόπτονται τουλάχιστον 10-15 μέρες πριν την επέμβαση, διότι αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας.

Υπέρηχο και μαστογραφία σε ηλικίες άνω των 40.

Η Επέμβαση

Η τομή έχει μήκος 3-4 εκατοστά και μπορεί να γίνει στην υπομάστια πτυχή ή γύρω από την θηλή.

Το ένθεμα της σιλικόνης τοποθετείται σε μια ειδική θήκη-κοιλότητα η οποία δημιουργείται κατά περίπτωση και απόλυτα εξατομικευμένα (custom made) συνήθως πάνω ή κάτω από το μείζονα θωρακικό μυ, είτε κάτω από την περιτονία του μυός (subfascial) που είναι μια πολύ λεπτή μεμβράνη που καλύπτει το μείζονα θωρακικό μυ.

Η σύγχρονη παγκόσμια τάση είναι να χρησιμοποιούμε μικρά, ελαφριά ενθέματα πάνω από τον μύ και αν είναι δυνατόν κάτω από την περιτονία και ενδεχομένως να συμπληρώνουμε με αυτομεταμόσχευση λίπους, όπου υπάρχει περίσσεια για λήψη (πχ ψωμάκια).

Τα ενθέματα

Υπάρχουν διάφορες ποιότητες και ποικιλίες, λείας ή τραχείας επιφανείας, ανατομικά ή στρογγυλά, πιο ελαφρά κοκ σε μεγάλη ποικιλία μεγεθών, βάσης, διαμέτρου και προβολής. Το κόστος ποικίλλει ανάλογα με την κλινική εικόνα, τις ανάγκες, την χειρουργική τεχνική και την ποιότητα και το σχήμα των ενθεμάτων. Συνήθως χρησιμοποιούμε ενθέματα Mentor από την Αμερική που είναι κορυφαίας ποιότητας και δίνουν εγγύηση δωρεάν αντικατάστασης σε περίπτωση βλάβης εφόρου ζωής.

Η επιλογή των ενθεμάτων γίνεται κατόπιν μετρήσεων ανάλογα με τον σωματότυπο της γυναίκας και το Bodylogic Sizing System της εταιρίας Mentor όπου δοκιμάζει διάφορες προθέσεις στο ιατρείο και συζητάει με τον πλαστικό χειρουργό.

Συνήθως χρησιμοποιούμε στρογγυλά ενθέματα διότι με τη βαρύτητα παίρνουν ανατομικό σχήμα, ενώ τα ενθέματα σε σχήμα σταγόνας ενδέχεται να μετατοπιστούν και να διαταράξουν το σχήμα του στήθους.

Αναισθησία

Γενική αναισθησία.

Διάρκεια επέμβασης

Περίπου 2 ώρες.

Παραμονή στην κλινική

Από 2-3 ώρες μετά το χειρουργείο έως και μια διανυκτέρευση στην κλινική.

Αποθεραπεία

Για τις 2-3 πρώτες μέρες πιθανόν να υπάρξει πόνος που αντιμετωπίζεται με ήπια αναλγητικά .

Η ασθενής φέρει παροχετεύσεις για πρόληψη αιματώματος ή κάψας και αυτές αφαιρούνται σε 3-4 ημέρες

Οι εκχυμώσεις και το οίδημα διαρκούν 1-3 εβδομάδες. Συνιστάται αποφυγή εργασίας για 1 εβδομάδα. Επίσης πρέπει να αποφεύγεται το σήκωμα βάρους, η οδήγηση, η δακτυλογράφηση και οι οικιακές εργασίες για 2-3 εβδομάδες. Η έντονη γυμναστική επιτρέπεται μετά από 6 εβδομάδες. Προτείνεται για 1 μήνα χρήση ειδικού ελαστικού στηθόδεσμου, οπότε επουλώνονται και οι τομές που σβήνουν με το πέρασμα του χρόνου.

Αποφεύγεται η παρατεταμένη επαφή με το νερό, μπάνιο σε θάλασσα ή πισίνα τουλάχιστον για 3 εβδομάδες.

Εάν κάνετε ηλιοθεραπεία τόπλες θα πρέπει να φοράτε αντηλιακό με SPF 50, γιατί υπάρχει κίνδυνος υπερμελάγχρωσης των ουλών από την έκθεση στον ήλιο.

Αποτελέσματα

Οι ουλές σβήνουν και σιγά σιγά εξαφανίζονται αρκετά αλλά ποτέ εντελώς μετά από 6 μήνες με ένα χρόνο, οπότε φαίνεται και το τελικό αποτέλεσμα που είναι μόνιμο. Μετά τη δεκαετία υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί αντικατάσταση των ενθεμάτων. Στην περίπτωση υπάρχει εγγύηση αντικατάστασης των ενθεμάτων εφορου ζωής.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε όλα τα νέα πλαστικής και αισθητικής χειρουργικής πρώτοι.